Jadłospis

Jadłospis oraz informacje o alergenach

Zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane  z alergenami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy  każdym dniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

                       6.12.2018 – 21.12.2018   

Data

Jadłospis

Skład surowca

Alergeny

Czwartek

06.12.2018

Zupa  ryżowa

Kurczak, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, zielona pietruszka, ryż biały,zielona pietruszka

1,9

II danie

filet z dorsza w cieście naleśnikowym,ziemniaki,surówka z kapusty chrzanowej

mr.filet dorsza bez glazury, jajka,maka pszenna typ 550,olej rzepakowy,przyprawy do smaku,ziemniaki,kapusta chrzanowa,marchew,jabłko,zielona pietruszka,cebula

3,4,7,9

Kompot owocowy

Mr owoce- brzoskwinia, śliwka, porzeczka czarna, wiśnia, aronia, czereśnia, agrest, woda, cukier

 

Piątek

07.12..2018

Zupa żurek śląski na wędzonce z kiełbasą

Noga z kurczaka wędzona, kiełbasa swojska z komina,ziemniaki,maka żurek,przyprawy do smaku

7,9

II danie

placki ziemniaczane,surówka z marchewki i mandarynki

Jajka,ziemniaki,maka pszenna typ 550,przyprawy do smaku,olej rzepakowy,marchew,mandarynki, cytryna cukier

7

Jogurt naturalny

Mleko,żywe kultury bakterii

 

 

Data

Jadłospis

Skład surowca

Alergeny

Poniedziałek

10.12.2018

Zupa  kapuśniak z kapusty kiszonej

Żeberka wp.wędzone marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, ziemniaki, kapusta kiszona,kiełbasa wiejska z komina,boczek wędzony surowy,przyprawy do smaku,cebula

9

II danie

kotlet mielony z jaj i zielonej cebulki,ziemniaki,buraki czerwone

Jajka,bułka wrocławska,bułka tarta 100% bułki,zielona cebulka,olej rzepakowy , przyprawy do smaku,ziemniaki,buraki,cytryna,cukier

1,3,7,9

Kompot owocowy

Mr owoce- brzoskwinia, śliwka, porzeczka czarna, wiśnia, aronia, czereśnia, agrest, woda, cukier

 

Wtorek

11.12.2018

Zupa szupinkowa zabielana

Kurczak,, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, mr. szpinak,śmietanka 12% słodka/Śmietanka,karagen/,ziemniaki,przyprawa do smaku

7,9

II danie

pierogi z mięsem okraszone boczkiem wędzonym i cebulką,surówka z kapusty białej i czerwonej

Pierogi z mięsem/mięso wieprzowe* 43,5%, mąka pszenna* 33%, woda 16%, cebula 7,2%, olej rzepakowy* 0,3%, pieprz* ,boczek wędzony surowy,cebula,olej rzepakowy,kapusta biała,kapusta czerwona,jogurt naturalny/Mleko,żywe kultury bakterii/przyprawy do smaku,cytryna

1,9

Kompot owocowy

Mr owoce- brzoskwinia, śliwka, porzeczka czarna, wiśnia, aronia, czereśnia, agrest, woda, cukier

 

Środa

12.12..2018

Zupa  rosół z makaronem gwiazdki

Kurczak,antrykot wołowy, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, zielona pietruszka,makaron gwiazdki/maka makaronowa pszenna,masa jajowa pasteryzowane 9,9%/Mąka ma 9,9%.

1,3,9

II danie

pieczeń biała /schab/w sosie,ziemniaki,surówka z kapusty włoskiej

Schab b/k,maka pszenna typ 550,cebula,ziemniaki,przyprawy do smaku,kapusta włoska,marchew,zielona pietruszka,koperek,jabłko,ogórek kiszony,

1,9

Kompot owocowy

Mr owoce- brzoskwinia, śliwka, porzeczka czarna, wiśnia, aronia, czereśnia, agrest, woda, cukier

 

Czwartek

13.12.2018

Zupa  kartoflanka wiejska

Żeberka wp .wędzone,kiełbasa swojska z komina,boczek wędzony surowy, ziemniaki, marchew,pietruszka,seler,por, przyprawy do smaku

1,9

II danie

knedle z jabłkiem, masłem, cukrem,surówka z marchewki i pomarańczy

Maka ziemniaczana ,ziemniaki, jabłka,masło 83%,cukier,marchew, pomarańcze,cytryna,cukier

1,7,9

Kompot owocowy

Mr owoce- brzoskwinia, śliwka, porzeczka czarna, wiśnia, aronia, czereśnia, agrest, woda, cukier

 

Piątek

14.12..2018

Zupa  jarzynowa

Kurczak,ziemniaki,mr. zupa jarzynowa 9 składnikowa, śmietanka słodka 12%//śmietanka,karagen/ przyprawy do smaku

7,9Mąka maka

II danie

ryba po grecku,ziemniaki

mr.filet z mintaja,jajka,bułka tarta 100% bułki,olej rzepakowy,marchew,pietruszka korzeń,seler korzeń,por,koncentrat pomidorowy 30%/przecier pomidorowy 99,9%,sól/

1,3,7,9

Kompot owocowy

Mr owoce- brzoskwinia, śliwka, porzeczka czarna, wiśnia, aronia, czereśnia, agrest, woda, cukier

 

 

Data

Jadłospis

Skład surowca

Alergeny

Poniedziałek

17.12.2018

Zupa  kalafiorowa z lanymi kluskami

 Antrykot wołowy, kurczak, marchew, pietruszka korzeń i natka, seler korzeń, por, mr .kalafior,mąka pszenna typ 550,jajka,przyprawy do smaku

9

II danie

filet z dorsza panierowany ziemniaki,kapusta kiszona gotowana

Mr .filet dorsza,jajka,maka pszenna typ 550,bułka tarta 100% bułki,olej rzepakowy, ziemniaki,kapusta kiszona, cebula,przyprawy do smaku

1,3,4,9

Kompot owocowy

Mr owoce- brzoskwinia, śliwka, porzeczka czarna, wiśnia, aronia, czereśnia, agrest, woda, cukier

 

Wtorek

18.12.2018

Zupa pomidorowa z ryżem

Kurczak,, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, , śmietanka 12% słodka /Śmietanka,karagen/,ziemniaki,przyprawa do smaku,pomidory w soku pomidorowym,ryż brązowy

7,9

II danie

gulasz po węgiersku,kasza jęczmienna,surówka z ogórka konserwowego

Łopatka b/k,papryka żółta,pieczarka,cebula,olej rzepakowy,maka pszenna typ 550,kasza mazurska 100% kaszy,ogórek konserwowy,papryka czerwona,cebula,przyprawy do smaku,olej rzepakowy

1,9

Kompot owocowy

Mr owoce- brzoskwinia, śliwka, porzeczka czarna, wiśnia, aronia, czereśnia, agrest, woda, cukier

 

Środa

19.12..2018

 Zupa  rosół z ryżem

 

Antrykot wołowy, kurczak ,marchew ,pietruszka, seler,por,zielona pietruszka,ryż biały,przyprawy do smaku

9

II danie

szynka wieprzowa w sosie własnym,ziemniaki,kapusta czerwona gotowana

Szynka wp/myszki/olej rzepakowy,przyprawy do smaku,cebula,maka pszenna typ 480,ziemniaki,kapusta czerwona,cebula,cytryna,

1,9

Kompot owocowy

Mr owoce- brzoskwinia, śliwka, porzeczka czarna, wiśnia, aronia, czereśnia, agrest, woda, cukier

 

Czwartek

20.12.2018

Zupa  barszcz ukraiński zabielany

Kurczak,marchew,pietruszka, seler,por,koperek,śmietanka słodka 12%/ /śmietanka, karagen/fasola biała,Jaś,kapusta włoska,ziemniaki

1,7,9

II danie

jajko w sosie porowo-śmietanowym,ziemniaki, surówka z kapusty białej

Jajka,śmietanka słodka 12%,por,masło 83%,ziemniaki,kapusta biała,marchew,olej rzepakowy,przyprawy do smaku,koperek,zielona pietruszka

1,7,9

Kompot owocowy

Mr owoce- brzoskwinia, śliwka, porzeczka czarna, wiśnia, aronia, czereśnia, agrest, woda, cukier

 

Piątek

21.12..2018

Zupa  jarzynowa

Kurczak,ziemniaki,mr. zupa jarzynowa 9 składnikowa, śmietanka słodka 12%//śmietanka,karagen/ przyprawy do smaku

7,9

II danie

makaron z masłem,serem białym,cukrem

Makaron świderki/maka makaronowa pszenna/masło 83%,ser biały półtłusty/mleko pasteryzowane częściowo odtłuszczone, kultury bakterii fermentacji mlekowej/,cukier

1,7,9

Kompot owocowy

Mr owoce- brzoskwinia, śliwka, porzeczka czarna, wiśnia, aronia, czereśnia, agrest, woda, cukier

 

Smacznego

 Szczegółowy wykaz składników znajduje się u intendentki

Alergeny występujące w posiłkach:

 1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki 

 * Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, czosnek granulowany  ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, papryka słodka, lubczyk, kolendra, cząber, imbir, przyprawa do kurczaka, przyprawa do indyka, cynamon, goździki, kurkuma.

Jadłospis przygotowano zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r.w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieżyw jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, Dziennik Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej Warszawa, dnia 1.08.2016 r., Poz.1154.     

                       Z góry przepraszamy za ewentualne zmiany w jadłospisie