Edukacja żywieniowa w naszej szkole, co powinniśmy wiedzieć o zdrowym odżywianiu ?

Dziś, tj. 16 listopada br. w naszej szkole odbyły się warsztaty żywieniowe w najstarszych klasach szkoły podstawowej oraz w klasach gimnazjalnych.

Mówiliśmy o tym, że podstawą zdrowego odżywiania jest zadbanie o urozmaicony jadłospis, zawierający odpowiednią zawartość białek, cukrów i tłuszczów a także makro
i mikroelementów oraz witamin. Ponadto równie ważne jest ograniczenie spożywania pokarmów bogatych w tłuszcze, słodyczy oraz soli w dużych ilościach.

 Podstawę naszej diety powinny stanowić węglowodany złożone, skrobia oraz błonnik. Duże znaczenie dla prawidłowej diety ma także sposób odżywiania. Warto pamiętać, że posiłki należy spożywać regularnie, około 4-6 razy dziennie.

Na zajęciach rozmawialiśmy  o wszystkich dostępnych rodzajach produktów, a następnie o tym, które z nich są dla nas najzdrowszym wyborem.

Tematem naszych warsztatów były również choroby związane z zaburzeniami odżywiania, czyli anoreksja, bulimia oraz otyłość.

Anoreksja, czyli jadłowstręt psychiczny objawia się ciągłym, często nieuzasadnionym lękiem przed przybraniem masy ciała. Chorzy mają zaburzenia postrzegania własnej osoby. Wydaje im się, że ich sylwetka ciągle nie jest wystarczająco szczupła pomimo ewidentnego wychudzenia. Cierpią z powodu obniżonego poczucia wartości i kompleksów związanych z wyglądem. Chcąc się odchudzić narzucają sobie rygorystyczne diety prowadzące do znacznego spadku masy ciała a w rezultacie wycieńczenia organizmu.

Bulimia, inaczej zwana żarłocznością psychiczną jest chorobą o  podłożu psychicznym. Chory na bulimię pochłania ogromne ilości wysokokalorycznych pokarmów. Stają się one przyczyną złego samopoczucia, wstydu i niskiej samooceny. Po zjedzeniu dużej ilości żywności chcą pozbyć się nadmiaru pokarmu prowokując u siebie wymioty lub zażywając środki przeczyszczające. W obawie przed tyciem, między okresami obżarstwa chorzy rygorystycznie przestrzegają diety, stosują głodówki.

Otyłość jest przewlekłą, ogólnoustrojową chorobą metaboliczną charakteryzującą  się zwiększaniem ilości tkanki tłuszczowej. Proces ten w miarę nasilania się i upływu czasu nieuchronnie prowadzi do pojawiania się dysfunkcji dotyczących wszystkich układów i narządów.

Po warsztatach chętni uczniowie wzięli udział w konkursie wiedzy na powyższy temat oraz w konkursie plastycznym, gdzie należało przygotować w dowolnej technice plakat promujący zdrowy styl życia. Wkrótce poznamy zwycięzców, którzy otrzymają nagrody.

nauczyciel biologii Justyna Wyrwas